Nädal 11: Arendus- ja ärimudelid

Arendus- ja ärimudeli kontekstis projektiks ma valisin Pavel Durovi sõnumirakenduse Telegram. See on tänapäeval hästi populaarne sotsiaalne platvorm, mis pakub laias valikus suhtlusvõimalusi, sealhulgas sõnumite vahetamist, heli- ja videokõnesid, grupivestluse ja kanalite loomist ning pilvemahu kasutamist. Selles ülevaates uurin Telegrami arendusmudelit ja ärimudelit ning arutame, miks neid konkreetse rakenduse puhul kasutatakse.

Arendusmudel


Telegram kasutab hübriidset arendusmudelit, mis koosneb sammsammulise mudeli  ja spiraalmudeli elementidest.

Miks sammsammuline mudel? Alguses oli see pigem primitiivne sõnumirakendus, mis oli oma funktsionaalsuses piiratud. Kuid Telegram avaldab sageli rakenduse uuendusi, lisades uusi funktsioone ja parandusi. Need uuendused võivad hõlmata väikseid järkjärgulisi muudatusi, mis laiendavad rakenduse funktsionaalsust.

Aga miks ikkagi spiraalmudel? Turvalisus on Telegrami üks olulisemaid aspekte. Uute funktsioonide ja uuenduste arendamine hõlmab sageli analüüsi, disaini, rakendamise ja testimise tsükleid koos järgnevate iteratsioonidega rakenduse funktsionaalsuse ja turvalisuse parandamiseks.

See hübriidne mudel võimaldab Telegramil kiiresti rakendada uusi funktsioone ja parandusi, tagades samal ajal rakenduse kõrge turvalisuse ja usaldusväärsuse taseme. See on eriti oluline sõnumirakenduse jaoks, mis töötleb kasutajate tundlikke isikuandmeid.

Ärimudel


Telegrami ärimudel hõlmab Freemium võtmelemente

Telegram pakub kõigile kasutajatele tasuta põhifunktsioonide komplekti, sealhulgas sõnumite saatmist, grupivestluste loomist, meediumifailide vahetamist jne. 

Siiski on ka olemas tasulised teenused, näiteks täiendavad emojid, staatused, konfidentsiaalsed võimalused, kanalite tellimine, täiustatud pilvemahu võimalused. Samuti on ka olemas tasulised ärivõimalused, Telegram pakub äritegevuseks vajalikke tööriistu ja analüütikat ärikontode haldamiseks.

See ärimudel valiti, et tagada kõigile kasutajatele põhifunktsioonide maksimaalne kättesaadavus, mis kiirendab rakenduse levikut ja populaarsust. Tasulised teenused ja tööriistad pakuvad lisaraha ning aitavad rahastada platvormi arengut.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 1: Kolm Põnevat IT lahendust

Nädal 12: Kasutatavus veebis