Nädal 12: Kasutatavus veebis

Kasutatavuse ülevaatuseks ma valisin Confido erakliiniku veebilehe.

Kliiniku veebileht peaks olema äärmiselt lihtne ja arusaadav, arvestades, et saiti võivad kasutada eakad inimesed, kellele peenekoelisus pole oluline, vaid oluline on konkreetne info.

Ülevaatuse sooviksin alustada kasutatavuse halvast küljest ja lõpetada positiivsel noodil.

Halb kasutatavus

Antud veebisait näeb üldiselt hea välja ja on arusaadav. Siiski on hetki kus kasutavus ei ole hea. Ja esimene neist on veebilehe enda kiirus, leheküljed laadivad väga aeglaselt ja kui proovite saiti kohandada ja otsida vajalikku infot, siis tekib kiiresti väsimus, samuti on hetki, kus saiti kasutamine muutub lihtsalt võimatuks, nimelt kõigil lehekülgedel on ülalpool saidi kategooriad, millele kursori viimisel ilmuvad alamkategooriate vahekaardid, see funktsioon on mugav, kuid selle vahekaardi sisu kattub olemasoleva lehe sisuga. 

Kui ikkagi proovite alamkategooriat mingil moel näha ja kursorit suunata soovitud lingile, võib kursor samal ajal puudutada praeguse lehe läbipaistvat sisu ja selle tulemusel kaob vahekaart. Selle küsimuse saaks lahendada klõpsates põhikategooria enda peale ja uuel lehel kuvatakse kõik alamkategooriad - see kõlab loogiliselt. Kuid kahjuks see võimalus kategooriaga "teenused" ei tööta. 

Seega osutub selle funktsionaalsuse kasutamine äärmiselt talumatuks ja saidi kasutamisest rahulolu pole, eriti arvestades saidi kasutajate vanust.

Hea kasutatavus

Kuid valisin selle veebilehe mitte ainult kritiseerimiseks, kasutan sama saiti ka heade kasutatavuse omaduste toomiseks. 

Kui ignoreerida halva funktsionaalsuse ja lehekülgede avanemise kiiruse hetke, siis juba avalehel näha kõike vajalikku, mis võib kliiniku saidi külastamisel huvi pakkuda, ja need on järgmised kategooriad: erialad, teenused, asukohad, arstid ja spetsialistid. 

Ja edasi klõpsates nendel kategooriatel (ignoreerime funktsionaalsuse probleemi), on seal samuti põhjalik info valitud kategooria kohta ja lingid alamkategooriatele. Just informatsiooni otsimise ja saidi kasutamise õppimise seisukohast on kasutatavus väga hea. 

Samuti on kõigil saidi lehekülgedel ülalpool kontrastse värviga märgitud nupp "Broneeri aeg", mis on samuti hea - pärast kogu vajaliku info leidmist ja broneerimisvõimaluste otsimisel tõuseb vajalik nupp lilla taustal säravoranži värviga esile ja torkab silma.


Kokkuvõttes võin öelda, et Confido veebilehel on nii head kui ka halvad kasutatavuse omadused. Mis puudutab kujundust, info paigutust ja prioriteetide seadmist - seal on kõik suurepärane, kuid funktsionaalsus ise muudab saidi lugemise ja kasutamise äärmiselt raskeks ja ebameeldivaks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 1: Kolm Põnevat IT lahendust

Nädal 11: Arendus- ja ärimudelid