Nädal 5: Netiketikäsud tänapäeval

Virginia Shea kirjeldas oma raamatus “Netikett” 10 võrgusuhtlemise käsku, kuid need seadused on kirjutatud eelmisel sajandil ja Internet on sellest ajast peale läbi teinud märkimisväärseid muutusi, mis võivad muuta mõned suhtlusreeglid olulisemaks, teised aga muutunud vähem tähtsaks. Kuid on ka võimalik, et reeglid ei kaota üldse oma tähtsust.

Kõigepealt tahaksin märkida, et oli äärmiselt raske valida, mis nimekirjast on kaotanud oma aktuaalsuse ja mis on, vastupidi, saanud, kuna minu arvates on kõik need reeglid endiselt ligikaudu sama olulised. 

See mis siiamaani aktuaalne

Tänapäeval võrgus on kasvanud nii kasutajate arv kui ka sõnumiplatvormide arv ning seetõttu on suurenenud ka isikliku info hulk Internetis. Antud juhul ei saa ma välja tuua ainult ühte kindlat reeglit, vaid pigem kogumikku, mis käsitleb konkreetset teemat. Sellega seoses märgin, et kõigi teiste punktide seas on tänapäeval üha olulisemaks muutumas ka punktide “Ole inimene”, “Austa teiste inimeste privaatsust” ja “Ära kuritarvita oma võimu” tähtsus.

Tänapäeva kultuur sunnib isikliku elu ülekandmist veebis, mis tähendab, et isikliku lehe kaotamine on peaaegu iga inimese jaoks äärmiselt ohtlik ja ebameeldiv võrreldes 90ndatega, mil sotsiaalvõrgustike profiil oli praktiliselt tühi ega tohtinud sisaldada isikuandmeid.

Sel juhul on ülimalt oluline meeles pidada, et kui kirjutad midagi võrku, siis midagi lisades võib see sinna jääda igaveseks ja täna võid ühe klahvivajutusega oma elu rikkuda. Ja seetõttu viitab esimese punkti nimetus “Ole inimene” mitte ainult sellele, vaid ka punktile nr. 8 ja 9, mis kutsuvad väärtustama teiste kasutajate privaatsust ja see tähendabki inimeseks olemist.

Lõppude lõpuks võib paljudel tekkida kiusatus vaadata kellegi isiklikku ellu, sest ühel leheküljel sotsiaalvõrgustikes võib inimese kohta öelda peaaegu kõike, mis võib olla huvitav ja loomulikult on sellel suur oht profiili omanikule.

Kas hakkab tähtsust kaotama?

Mis puudutab reeglit mis hakkas oma tähtsust kaotama ei saa ma ühtegi punkti valida. Kuid võin märkida seda käsku, mis hakkab oma kuju muutma. Jutt käib punktist “Näe võrgus hea välja”

Kuna tänapäeval Internetis tähtis mitte ainult tekstisõnumid, vaid ka suur hulk visuaalset sisu. Internetis hea väljanägemine on tänapäeval teistsugune kui varem. Tänapäeval võivad need olla juba terved autori leheküljed, olgu need siis fotode, videote või tekstisisuga, kuid see võib olla ka nende tüüpide kombinatsioon. 

Kõik see annab rohkem võimalusi parem välja näha ja näidata oma loovust ja jätta endast suurem mulje kui see oli võimalik eelmisel sajandil.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 1: Kolm Põnevat IT lahendust

Nädal 12: Kasutatavus veebis

Nädal 11: Arendus- ja ärimudelid