Nädal 6: Tänapäeva WIPO intellektuaalomandimudeli komponendid

Intellektuaalomandimudeli komponent mis on effektiivne

Tänapäeval on litsentsimine intellektuaalomandi mudeli üks tõhusamaid ja asjakohasemaid komponente.

Sest see annab teistele ettevõtetele või eraisikutele õiguse kasutada oma tehnoloogiat või tooteid, mis annab suurepärase võimaluse oma tegevuse monetiseerida.

Ja kui vaadata asja teisest küljest, siis see võimaldab ka legaalselt kasutada oma töös juba olemasolevaid kvaliteetseid tooteid.

Teiste sõnadega see annab toodele võimalust elada, kasutusel olla, omanikku toita ja mitte unustada oma kodu :)

Intellektuaalomandimudeli komponent mida peab muutma

Aga kui mõelda komponendile millist oleks hea muuta, siis ma valiksin patendi, kuna praegune patendisüsteem võib mõnikord pidurdada innovatsiooni, näiteks kui isikud kasutavad patente valesti või hoopis kui patendiomanikud kasutavad neid mitte uute ideede väljatöötamiseks, vaid selleks etkonkurentide turult tõrjumiseks.

Seega võib tekkida olukord(aga kes teab, usun et praegu neid kindlasti on olemas), kus tegevus on piiratud ja ettevõtted hoiavad oma leiutisi varjus või hoiavad innovatsiooni tagasi, et vältida patendivaidlusi või üldse neid huvitava teemat ei alusta. 

Seoses sellega võiks patendisüsteemi muuta, et tagada parem tasakaal patendiõiguste ja üldise avaliku huvi vahel, vältides samas patendi kuritarvitamist.

See võib hõlmata patentide kvaliteedi parandamist, patendivaidluste tõhusamat lahendamist, selgemaid kriteeriume patendivõlaõiguste saamiseks ning patendivõlaõiguste tähtaegade ja jõustamise reeglite kohandamist vastavalt muutuvatele tehnoloogilistele tingimustele.

Kokkuvõteks

Tänapäeval on litsentsimine oluline intellektuaalomandi mudeli komponent, kuna see võimaldab teistel kasutada tehnoloogiat või tooteid, aidates seeläbi nende monetiseerimisel. 

Samas võib patendisüsteem mõnikord pidurdada innovatsiooni, kui patente kasutatakse valesti. Seetõttu võib ettevõtetel olla kiusatus hoida oma leiutisi varjus, et vältida patendivaidlusi ja innovatsiooni takistusi.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 1: Kolm Põnevat IT lahendust

Nädal 12: Kasutatavus veebis

Nädal 11: Arendus- ja ärimudelid